USD32,46
EURO34,84
JPY0,207800
RUB0,350600
GBP40,70
EURO/USD1,07
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.431,38
BTC62.028,07

Yeni maaşlarda ‘refah payı’ formülü! 2024 yılı Asgari Ücretinde hesaplar değişti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

8 milyon çalışanı doğrudan ve milyonlarca kişiyi de dolaylı yoldan ilgilendiren asgari ücret için görüşmeler aralık ayında başlıyor. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çevrilirken yapılacak zam ile ilgili tahminler ve olası rakamlar da gelmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz aylarda zam ile ilgili hedef enflasyona işaret etmişti. Uzmanlar yeni asgari ücrete ilişkin hesaplamaları şimdiden yapmaya başlarken ‘refah payı’ verileceği beklentileri de kuvvetlendi. İşte 2024 asgari ücret tutarı ile ilgili kulislerdeki son rakamlar…

Milyonlar kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücret ile ilgili çalışmalar için geri sayım başladı. Gözler aralık ayında toplanacak asgari ücret komisyonuna çevrilirken hem hükümet hem de işçi ve işveren tarafından yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Önümüzdeki ay belirlenecek 2024 yılı asgari ücreti ile ilgili enflasyon temelli beklentiler artarken geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çalışanların maaşlarında hedef enflasyona göre bir ayarlama yapılacağı açıklaması umutlandırmıştı. Şimşek’in açıklamaları ara zammın kaldırılarak önceki yıllarda yapıldığı gibi yılda tek sefer zam yapılması uygulamasına dönüleceğinin de işaretlerini verdiği yorumlarına neden olmuştu.

İLK KEZ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN 4 İŞÇİ KOMİSYONDA OLACAK

Yeni asgari ücretin belirleneceği toplantılar için geri sayım sürerken bu yıl ilk kez komisyonda asgari ücretle çalışan farklı meslek gruplarından 4 işçinin de yer alacağı Türk-İş tarafından duyuruldu. Hükümet tarafından da hem işçi hem de işveren kesimini memnun edecek rakamın çıkması için çalışacakları mesajları öne çıkarken iş dünyası temsilcilerinden de hedef enflasyon için olumlu açıklamalar gelmişti.

KULİSLERDE ASGARİ ÜCRET SÖYLENTİLERİ YÜKSELİYOR

Gazeteci Fatih Portakal, Youtube kanalında yaptığı yayında önümüzdeki ay belirlenecek olan 2024 yılı asgari ücretiyle ilgili açıklamada bulundu.

Aralık ayının son haftasında asgari ücretin kaç lira olacağının öğrenileceğini söyleyen Portakal, “Konuştuğum 1-2 kişinin aktardığına göre asgari ücret beklentisi 16 bin 500 ile 16 bin 900 lira arasında olacağı yönünde. 18 bin telaffuz edilmiş fakat çalışma maliyeti çok etkileyeceği için işveren tarafından istenmiyormuş. İktidar da enflasyon hedefinden sapma olacağı için istemiyormuş.” ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ DE HEDEF ENFLASYONA İŞARET ETTİ

iş dünyası temsilcileri asgari ücret beklentilerini ortaya koydu. İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Zam oranının dengeleri bozmayacak şekilde arttırılması gerektiğini söyleyen Şekib Avdagiç, “asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerekiyor” dedi.

 “Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde artırılmalı” diyen Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin, Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli Bu alanda tabii ki çalışanlarında beklentilerini bozmayacak ama piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı” açıklamalarında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ASGARİ ÜCRETTE EN MAKUL ÇÖZÜMÜ BULACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Asgari ücret konusunun kendi takvimi var biliyorsunuz. İşçilerimizi ara zamla rahatlatmıştık, şimdi de işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

BAKAN ŞİMŞEK OVP’DEKİ HEDEF ENFLASYONA VURGU YAPMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek OVP’yi değerlendirdiği açıklamasında kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş artışları için “hedef enflasyona” vurgu yapmıştı. “Çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek” diyen Bakan Şimşek, “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak. Ama çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek. Çünkü enflasyon dezenflasyon süreciyle tutarlı bir yaklaşım içerisine girmemiz lazım. Ama belli kesimlerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik bütçe imkanları zaten ona göre kurgulanmış. Dolayısıyla orada gereken adımlar atılır; ama o bütçe disiplini içerisinde kalınarak. Dar kesimlerinin alım gücünün kalıcı bir şekilde artırılmasının bir tek yolu var. O da enflasyonu düşük, tek hanelere düşürmekle olur. Ve zaten bu programın da ana hedefi, enflasyonu düşük tek haneye zamanla çekmek ve orada tutmaktır.” demişti.

HEDEF ENFLASYONA GÖRE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

SGK uzmanlarına göre, Orta Vadeli Program öngörüsüne göre yüzde 65’lik yıl sonu enflasyon neredeyse yüzde 38 civarında olacağını gösteriyor. Buna refah payı da eklendiğinde artışın yüzde 50’yi bulacak. Sadece yüzde 38’lik 6 aylık enflasyon yansıtıldığında net asgari ücret 15 bin 707 liraya, yüzde 50 yansıtıldığında ise 17 bin 103 liraya çıkmış olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.
Giriş Yap

Ekonomi Vitrini ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!