USD32,44
EURO34,74
JPY0,206500
RUB0,354000
GBP40,80
EURO/USD1,07
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
BTC63.680,45

ÖTV muafiyeti nedir? Kimler ÖTV indiriminden yararlanabilir? İşte ÖTV muafiyetli araçlar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ÖTV muafiyeti araç satın almak isteyen engelli bireylere tanınan vergi istisnasıdır. Belli oranda engeli bulunan bireyler kendilerine verilen engelli raporuyla ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Bu haktan yararlanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Peki,  Kimler ÖTV indiriminden yararlanabilir? Hangi araçlar ÖTV indirimi kapsamında? Engelli birey adına ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir mi? İşte ÖTV muafiyetli araçlar ve muafiyetten yararlanma şartları

ÖTV muafiyeti ya da diğer adıyla indirimi engelli bireylerin yararlanabildiği vergi istisnasıdır. Belirli bir engellilik oranı ve raporuyla yararlanma şartı bulunan ÖTV muafiyeti son zamanlarda araç bayilerinin kampanyalarıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Düşen araç fiyatları ve bayilerin indirimlerinin yanında bir de ÖTV muafiyeti araç satın almak isteyen engelli ve engelli yakınları için büyük fırsat oluşturuyor.

ÖTV MUAFİYETİ NEDİR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabiliyorlar.

Bunun yanında engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” değerlendirmesi bulunanlardan, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler ÖTV istisnasından yararlanabiliyor.

ARAÇ ALMAK İSTEYEN ENGELLİ BİREYİN SÜRÜCÜ BELGESİ OLMASI GEREKİYOR MU?

ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen engelli bireyin sürücü belgesine sahip olma şartı bulunmuyor. Engelli oranı yüzde 90 ve üzerinde olan engelli bireyin üzerinden bir yakını da ÖTV muafiyetinden yararlanabilir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesi, 3. fıkrası uyarınca; özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ÖTV muaf olarak bizzat ithal edilen araçları yakınları kullanabilir. Buna göre, araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunludur.

Engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV’den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.

ÖTV İNDİRİMİNDE LİMİT NE KADAR?

Bu yıl ÖTV muafiyeti 1 milyon 4 bin 200 TL olarak uygulanırken üst limit, 1 Ocak 2024 sonrasında değişiyor. Yeniden Değerleme Oranı’na göre değişecek rakam yılbaşından sonra güncellenerek devreye girecek. Oluşan Yeniden Değerleme Oranı’na göre şimdilik 1 Ocak 2024’ten itibaren ÖTV muafiyetinde üst limit yüzde 58.46 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Yüzde 40-89 oranında engel oranına sahip olanlar sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor.

Bu kişiler motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen sıfır otomobilleri belirlenen üst limite kadar satın alabiliyor. 2022 yılında 450 bin 500 TL olan ÖTV muafiyetli araç üst limiti, 2023 yılında yüzde 122.9 oranında artarak 1 milyon 4 bin 200 TL’ye yükselmişti. 2024 yılında ise 1 milyon 591 bin 255 TL şeklinde uygulanacak.

ARAÇ LİSTESİNE SUV MODELLER DAHİL EDİLMİŞTİ

Ocak 2023 itibariyle birlikte engelli vatandaşların alabileceği model sayısı da arttırılmıştı. Birçok otomobil markasının SUV modelleri de listeye dahil edildi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.
Giriş Yap

Ekonomi Vitrini ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!